خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه نوشت که تیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در حال گفتوگو درباره پیگیری مذاکرات مستقیم با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، است. به گفته این منابع، اعضای تیم ترامپ امیدوارند یک فشار دیپلماتیک جدید بتواند خطر درگیری نظامی با پیونگیانگ را کاهش دهد.
به نوشته رویترز، چندین نفر از اعضای تیم ترامپ اعلام کردهاند که روابط مستقیم آمریکا و کره شمالی که در دولت قبلی ترامپ وجود داشت، میتواند پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید دوباره ایجاد شود.
به گفته این افراد، اگرچه چنین بحثهایی در جریان است، رئیسجمهوری منتخب آمریکا هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، اینکه کیم جونگ اون در برابر خواسته احتمالی ترامپ چه اقدام متقابلی در پیش بگیرد هم مشخص نیست. کره شمالی چهار سال تلاش جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، را برای آغاز مذاکرات بدون پیششرط نادیده گرفت.
دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ سه بار با کیم در سنگاپور، هانوی و مرز کره دیدار کرد. این اولین بار بود که یک رئیسجمهوری ایالات متحده به کره شمالی قدم میگذاشت.
در آن زمان، با اینکه ترامپ و کیم از دیدارها و گفتوگوهایی دوستانه خبر دادند، دیپلماسی آنها به هیچ نتیجه مشخصی منتهی نشد. ایالات متحده از کره شمالی خواست سلاحهای هستهای خود را کنار بگذارد، در حالی که کیم خواستار رفع کامل تحریمها شد و سپس تهدیدهای جدیدی مطرح کرد.
اکنون نیز مشخص نیست یک تلاش دیپلماتیک جدید چه نتیجهای به همراه خواهد داشت. برخی میگویند هدف اول ترامپ، برقراری مجدد تعامل با کره شمالی است تا در ادامه بتواند به خواستههای بیشتری برسد. به گفته یکی از منابع آگاه، خواسته ترامپ برای نزدیکی به کیم جونگ اون ممکن است به نگرانیهای مهمتر در زمینه سیاست خارجی در خاورمیانه و اوکراین مرتبط باشد.
رسانههای دولتی کره شمالی هنوز به طور علنی به انتخاب مجدد ترامپ اشاره نکردهاند. این در حالی است که کیم در این ماه گفت ایالات متحده در حال افزایش تنشها و تحریکات است و خطرات جنگ هستهای را افزایش میدهد.
روز جمعه ترامپ اعلام کرد الکس وانگ، معاون پیشین نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی، را به عنوان معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید تعیین میکند. الکس وانگ در دولت قبلی ترامپ از هماهنگکنندگان اصلی برگزاری مذاکرات مستقیم آمریکا و کره شمالی بود.
دونالد ترامپ زمانی که در ماه ژانویه به کاخ سفید بازگردد، رابطهای متشنج میان آمریکا و کره شمالی را به ارث میبرد. متحدان ترامپ امیدوارند همانطور که او پیش از این توانسته بود فضای تعامل با کیم را فراهم کند، این بار نیز موفق شود.
بیل هگرتی، سناتور آمریکایی و یکی از متحدان ترامپ، اوایل سال ۲۰۲۴ در مصاحبه با رویترز گفت: «تجربه کاری من با ترامپ این است که او به تعامل مستقیم تمایل زیادی دارد. من خوشبینم که در صورت فراهم شدن مجدد فضای گفتوگو، بهبود روابط و شاید موضع متفاوت کیم جونگ اون را شاهد باشیم.»
رویترز روز دوشنبه به نقل از محققان یک اندیشکده مستقر در آمریکا گزارش داد که کره شمالی در حال توسعه یک مجموعه کلیدی تولید تسلیحات است که نوعی موشک کوتاهبرد مورداستفاده روسیه را برای استفاده در جنگ اوکراین مونتاژ میکند.
مقامهای آمریکایی بارها هشدار دادهاند که اقدامهای تحریکآمیز کره شمالی، خطر درگیری با این کشور دارای سلاح هستهای را افزایش خواهد داد.
جو بایدن در آخرین دیدارش با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، در اوایل ماه نوامبر در پرو، از پکن خواست از اهرم فشار خود بر کره شمالی استفاده کند. با این حال فرصت همکاری چین و ایالات متحده ممکن است محدود باشد، زیرا ترامپ قول داده است تعرفههای سنگینی بر کالاهای چینی اعمال کند.